Dzisiaj zaprezentuję Wam idealny obiad dla osób zabieganych, którzy nie mają za dużo czasu w kuchni. Spaghetti ze szpinakiem i czerwonym pesto.
Użyłam do tego gotowego pesto, chociaż równie pyszne będzie ze świeżo
zrobionym sosem. Niestety bazylia w moim pobliskim sklepie nie miała za
dużo wspólnego ze świeżością.
Składniki:
- makaronu spaghetti
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4-5 łyżeczek czerwonego pesto*
- parmezan
*do zrobienia świeżego pesto:
- pęczek bazylii
- suszone pomidory
- garść orzeszków piniowych (mogą być też nerkowce)
- oliwa
- pieprz
Sposób przygotowania:
Rozmrożony
szpinak gotujemy na małym ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Jeśli
szpinak nie jest do końca rozmrożony to czas liczymy od zredukowania
nadmiaru wody. Po tym czasie dodajemy śmietanę, pesto i dokładnie
mieszamy. Pod koniec dodajemy połowę parmezanu. Dobrze mieszamy.
W międzyczasie w dużym garnku w lekko posolonym wrzątku gotujemy makaron, według zaleceń producenta.
Gdy
makaron będzie już gotowy, odcedzamy go i ponownie przekładamy do
dużego garnka. Do makaronu dodajemy gotowy szpinak z pesto. Dokładnie
wszystko mieszamy.
Gotowe spaghetti przekładamy na talerze. Posypujemy resztą parmezanu.
Smacznego :)

Przepis idealny dla mnie- do odtworzenia w jednym garnku :D
OdpowiedzUsuń