Składniki:
- kalafior
- duża marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 2 ziemniaki
- mała puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka curry
- 1litr bulionu (może być z kostki)
- sól, pieprz
- oliwa lub olej ryżowy do podsmażenia
- grzanki lub groszek ptysiowy
Sposób przyrządzania:
W rondlu podsmażamy cebulę na oliwie, tak żeby była delikatnie zeszklona.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotowej cebuli. Podobnie postępujemy z ziemniakami, które dodajemy do reszty po 10minutach.
Zalewamy warzywa 1litrem bulionu. Dodajemy curry i gotujemy około 20minut. Od czasu do czasu mieszamy. Opłukany kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, dodajemy do reszty i gotujemy do miękkości kalafiora.
Do zupy dodajemy mleczko kokosowe. Dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwile możemy jeszcze pogotować do wymieszania się składników.
Ugotowaną zupę miksujemy na aksamitny krem.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz