Podroby mają
dość spore grono przeciwników, których odrzuca sama myśl, że to
podroby. Szczerze się przyznam, że kiedyś byłam ogromnie zdziwiona tym
faktem. U mnie w rodzinie od zawsze obecne są wątróbki, żołądki, serca.
Mało tego, dla nas to była wielka uczta kiedy babcia usmażyła nam pyszną
wątróbkę z jabłkiem.
I właśnie szukając inspiracji na dzisiejszy obiad, nagle poczułam chęć na smaki
mojego dzieciństwa. Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami. Podany z
kaszą i surówką z kiszonej kapusty lub z ogórkiem kiszonym.... wprost wymarzony obiad.
Składniki: (dla 3 osób)
Składniki: (dla 3 osób)
- ok. 1/2kg żołądków drobiowych
- 2 duże pieczarki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kostka rosołowa
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- kromka chleba do zagęszczenia
Sposób przyrządzenia:
Żołądki płuczemy i kroimy w większą kostkę. Jeszcze raz porządnie płuczemy, do momentu, w którym woda będzie czysta. Wrzucamy do rondla, zalewamy wodą tak, aby wszystko
przykryła.
Gotujemy tak około 30minut. Wymieniamy wodę. I gotujemy następne 30 minut. W trakcie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz kostkę rosołową.
Gotujemy tak około 30minut. Wymieniamy wodę. I gotujemy następne 30 minut. W trakcie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz kostkę rosołową.
Pieczarki
dobrze płuczemy i kroimy w większą kostkę. Do żołądków dodajemy łyżeczkę koncentratu i pieczarki. Gotujemy do miękkości.
Do
zagęszczenia powstałego sosu używam starej, dobrej metody moich babć,
czyli kromki chleba. Wrzucam do garnka małe kawałki i gotuję jeszcze
przez 10-15 minut.
Smacznego!
http://www.comfortfood.pl/
Smacznego!
http://www.comfortfood.pl/

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz