Witam Was w ten zimny majówkowy dzień. Dzisiaj zaprezentuję Wam moją propozycję na surówkę z kapusty pekińskiej. Mamy wiosnę i mnóstwo świeżych warzyw i owoców, grzech tego nie wykorzystać :)
Składniki:
- kapusta pekińska (teraz są małe więc użyłam całej)
- 1 duża marchew
- małe jabłko (lub pół większego)
- rzeżucha
Sos:
- 1łyżka majonezu light
- 3łyżki gęstego jogurtu (może być również grecki)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przyrządzenia:
Liście kapusty dokładnie płuczemy i kroimy w zgrabne paski. Solimy i zostawiamy na 10minut.
Marchew i jabłko obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy dowolną ilość rzeżuchy i dokładnie wszystko mieszamy.
W szklance mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli pieprz. Gotowym sosem polewamy surówkę. Dobrze wszystko mieszamy.
Surówkę dobrze jest odstawić na jakieś 30minut, aby składniki się przegryzły.
Smacznego :)

Takie proste surówki są najlepsze. Jak ja za nimi tesknie- franki to by tylko wszystko vinegretem zalewali... Twój facet musi być szczęśliwy :) Fajnie, że gotujesz po domowemu, typowo polsko. Dziś wszyscy zachwycają się kuchnią włoską, chińską itd. a przecież sami mamy w jadlospisie wspaniałe potrawy, przepyszne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)