Składniki:
- porcja mięsa (ugotowanego dzień wcześniej)
- 3ziemniaki
- marchewka
- seler
- pietruszka
- botwinka
- ziele angielskie
- kostka rosołowa
- łyżeczka cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- śmietana Rama
- sól, pieprz
Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z litrem wody. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso.Trochę solimy, dodajemy ziele angielskie i gotujemy około 30minut.
Botwinkę należy dobrze opłukać, buraczki i ładniejsze liście pokroić. Buraczki wrzucamy do garnka z warzywami i gotujemy 10minut.
Po tym czasie dodajemy kostkę rosołową i liście botwinki. Gotujemy do czasu aż wszystko będzie miękkie. Doprawić do smaku.
Do szklanki wlewamy 1/4 przegotowanej letniej wody. Dodajemy łyżeczkę cukru, soku z cytryny i śmietanę. Dobrze mieszamy.
Gdy zupa będzie gotowa, wyłączamy ją i wlewamy zrobioną śmietanę. Mieszamy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz