2 maja 2014

Pekińska na obiad

Witam Was w ten zimny majówkowy dzień. Dzisiaj zaprezentuję Wam moją propozycję na surówkę z kapusty pekińskiej. Mamy wiosnę i mnóstwo świeżych warzyw i owoców, grzech tego nie wykorzystać :)




Składniki:
  • kapusta pekińska (teraz są małe więc użyłam całej)
  • 1 duża marchew
  • małe jabłko (lub pół większego)
  • rzeżucha

Sos:
  • 1łyżka majonezu light
  • 3łyżki gęstego jogurtu (może być również grecki)
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru


Sposób przyrządzenia:
Liście kapusty dokładnie płuczemy i kroimy w zgrabne paski. Solimy i zostawiamy na 10minut.
Marchew i jabłko obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy dowolną ilość rzeżuchy i dokładnie wszystko mieszamy.

W szklance mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli pieprz. Gotowym sosem polewamy surówkę. Dobrze wszystko mieszamy.

Surówkę dobrze jest odstawić na jakieś 30minut, aby składniki się przegryzły.


Smacznego :)
Rzeżucha na talerzach

1 komentarz:

  1. Takie proste surówki są najlepsze. Jak ja za nimi tesknie- franki to by tylko wszystko vinegretem zalewali... Twój facet musi być szczęśliwy :) Fajnie, że gotujesz po domowemu, typowo polsko. Dziś wszyscy zachwycają się kuchnią włoską, chińską itd. a przecież sami mamy w jadlospisie wspaniałe potrawy, przepyszne i zdrowe!
    Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń