Składniki:
- 2 średnie cukinia
- 3 marchewki
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki mąki pszennej (lub więcej w zależności od konsystencji)
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na tarce o dużych oczkach zatrzeć cebulę i marchewkę.
Cukinie myjemy i obcinamy końcówki, kroimy wzdłuż i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do startych warzyw wraz z mąką, jajkiem oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy masę formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Aby konsystencja była gęstsza, możemy dodać do masy startego ziemniaka.
Placuszki idealnie smakują w duecie z sosem jogurtowo-koperkowym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz