Od dawna miałam ochotę na obiad ze świeżych kurek. Najlepszym pomysłem okazał się ten najprostszy, czyli... kurki w sosie śmietanowym. Niestety samych grzybków było niewiele, dlatego postanowiłam dodać do nich kilka pieczarek.
Składniki:
- 400 g kurek
- 5-6 średnich pieczarek
- średnia cebula
- pół opakowania gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przyrządzania:
Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy, żeby było łatwiej możemy je wcześniej namoczyć w wodzie. Pieczarki kroimy na ćwiartki, natomiast większe kurki możemy przekroić na pół, a małe zostawiamy w całości.
Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, po czym przeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już gotowa dodajemy grzyby.
Smażymy wszystko przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez kolejne 5 minut.
Na sam koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Gotowy sos jest idealnym dodatkiem zarówno do makaronów, jak i do ziemniaków.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz