Na początek zaprezentuję Wam jedno z moich ulubionych dań. Krem z brokułów i migdałów z ptysiami. Jest to pyszne i niezwykle lekkie danie. Robi się je błyskawicznie i całkiem tanio. Idealne dla osób, które późno wracają z pracy i nie mają za dużo czasu na gotowanie.
- 500g brokułów
- 1 cebula
- 2 kostki rosołowe (ja dodaje 1,5 kostki)
- 60g płatków migdałów
- oliwa z oliwek
- Rama Cremefine
- pieprz
- grzanki lub ptysie
Sposób przyrządzenia:
Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze wrzątku.
Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze wrzątku.
Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie. W tym czasie umyte łodygi brokułów kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażyć przez około 10 minut, po czym dodać 30 g płatków migdałowych. Podsmażamy do momentu, aż migdały się zarumienią (około 3 minut), cały czas mieszając.
Podsmażoną cebulę z migdałami i łodygami brokuła wrzucamy do ugotowanego rosołu. Gotujemy niecałe 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone różyczki brokułów i gotować przez kolejne 10 minut.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Po lekkim ostygnięciu zmiksować zupę. Dodać śmietanę.
Po wlaniu kremu na talerz udekorować pozostałą częścią migdałów oraz grzankami lub ptysiami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz