Dawno mnie tu nie było. Sporo się w tym czasie działo i zwyczajnie zabrakło czasu na prowadzenie bloga. Na szczęście już jestem i postaram się nadrobić zaległości :)
Na pierwszy post, po tak długiej przerwie, przedstawiam Wam... zupę z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów. Idealne danie na grudniową pogodę. Zdrowy, sycący i smaczny obiad. A co najważniejszy rozgrzewający :)
Swoją drogą jest to ciekawa alternatywa dla zwykłej pomidorówki, dlatego też za bazę może posłużyć nam niedzielny rosół.
Składniki:
- szklanka soczewicy
- marchewka, seler, pietruszka
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- sól, pieprz, oregano, majeranek
- liść laurowy, ziele angielskie
- szczypta cukru
- łyżka oliwy
- łyżka octu winnego
- kostka rosołowa
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić na godzinę.
Zagotować wodę, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i obrane warzywa. Dorzucić kostkę rosołową i gotować 10 minut.
Dołożyć soczewicę, gotować 10-15 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz