Na szczęście w sklepach zaczynają pojawiać się piękne i kolorowe nowalijki. Sam ich widok zachęca do sięgnięcia po nie. I tak o to postanowiłam przygotować dzisiaj zupę kalafiorową.
Składniki:
- kalafior
- duża marchewka
- pietruszka
- seler
- ziemniaki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- 1 łyżka śmietany
Sposób przyrządzania:
Seler, pietruszkę obrać, marchew obrać i pokroić w plasterki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy.
Po 10 minutach dodajemy ziemniaki.
Kalafior dzielimy na różyczki i dobrze płuczemy pod wodą. Dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości.
Gdy zupa będzie gotowa dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Smacznego:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz