Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu nie mogę sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez pysznej i puszystej babki. Tradycja ta gości na naszych stołach od ładnych kilku wieków. Kiedyś wierzono, że gdy podczas przygotowywania a później pieczenia babki, pojawi się mężczyzna to na pewno wyjdzie zakalec. Jak dobrze, że czasy się zmieniły :)
Ja w tym roku postanowiłam po raz pierwszy upiec takową babkę wielkanocną. Korzystając z tego, że to wyjątkowo kolorowe święta, moja babka również jest kolorowa.
Składniki:
- 250g masła
- 1,5 szklanki cukru (ja dodałam trochę mniej)
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju (idealnie sprawdza się olej ryżowy)
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kisiel wiśniowy
- kisiel cytrynowy
- 3 łyżki rodzynek sułtańskich
- 3 łyżki żurawiny
- 2 łyżki kakao
Sposób przyrządzenia:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. W trakcie wbijamy po jednym jajku (cały czas ucierając). Dodajemy olej, oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę dzielimy na 3 równe części.
Do jednej dodajemy kisiel wiśniowy oraz żurawinę. Do drugiej kisiel cytrynowy i rodzynki, a do trzeciej kakao.
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie przekładamy do niej masę wiśniową, kakaową i cytrynową.
Pieczemy ok. 60minut w temperaturze 190stopni.
Gdy babka ostygnie możemy polewać ją lukrem i posypać żurawiną.
Smacznego:)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz