Zbierałam się do tego długo, ale w końcu podjęłam wyzwanie i postanowiłam upiec pierniczki. Nie ma nic lepszego niż zapach pierniczków w święta. A do dekoracji można użyć, czego tylko dusza zapragnie; czekoladowej polewy, lukru, kolorowych pisaków, posypek.
Składniki:
- 1/2 kostki do pieczenia Kasia 500g mąk
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200g miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20g przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki kakao
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Można je również przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.)
Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej margaryną blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C. Wyszło ponad 100 pierniczków.
Dobrze przechowywane pierniczki mogą leżeć nawet przez miesiąc.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz