17 marca 2014

Łosoś w szynce parmeńskiej

Uwielbiam wszelkie dania rybne. Ich delikatny smak nie wymaga wiele pracy. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć idealne danie, a przy tym bardzo zdrowe. Jedyną wadą są ości, z którymi nieraz toczy się prawdziwą bitwę. Na szczęście w sklepach można znaleźć prostsze rozwiązanie w postaci filetów.


W tym daniu główną rolę pełni łosoś. W połączeniu z szynką parmeńską i ostrą musztardą daje szybkie, proste i niezwykle smaczne danie. Przepis znalazłam w jakimś programie kulinarnym Idealny obiad dla miłośników ryb i nie tylko.


Składniki:

filet z łososia
szynka parmeńska
musztarda Dijon
cytryna
sól morska, pieprz



Łososia kroimy w paski. Posypujemy solę i pieprzem, możemy to jednak pominąć, ponieważ zarówno szynka jak i musztarda są wystarczająco słone i ostre.

Skrapiamy cytryną i smarujemy musztardą Dijon.
Każdy kawałek owijamy szynką parmeńską. Idealna będzie również szynka szwarcwaldzka .

Tak przygotowaną rybę wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 20minut.

Łososia możemy podawać z ćwiartkami ziemniaków i ulubioną surówką.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz