2 kwietnia 2016

Chlebek bananowy

Po świętach zostało mi kilka bananów, która zrobiły się już lekko brązowe. U mnie nie każdy lubi takie mocno dojrzałe banany, więc postanowiłam coś z nich wykombinować.

Po chwili przypomniałam sobie, że wcześniej bardzo chciałam spróbować amerykańskiego chlebka bananowego. I nie ma on nic wspólnego z chlebem, no może oprócz kształtu. 
Jest po prostu ciasto bananowe, wilgotne, lekko słodkie i pięknie pachnące. 

W Stanach najczęściej jedzą go w towarzystwie dżemu lub masła orzechowego.




 Składniki:
  • 75 g masła, roztopionego
  • 3-4 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (ja dodałam ok. 1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Mąkę mieszamy z sodą, przesiewamy przez sitko i odstawiamy. 
Banany rozgniatamy (na taką papkę jak dla dzieci), dodajemy roztopione masło i mieszamy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Do powstałej masy wsypujemy mąkę z sodą i dobrze mieszamy. 

Ciasto przekładamy do, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, foremki. Pieczemy ok. 60min w temp 170stopni. Co jakiś czas zmieniałam ustawienia piekarnika z "góra-dół", na "dół".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz