Wytrawne, pomidorowe muffinki to idealny pomysł na drugie śniadanie do pracy, lub szybką przekąskę. Świetnie sprawdzą się także w podróży i na pikniku, nawet w takie upały jak teraz.
Nie dość, że robi się je błyskawicznie, to do tego są zdrowe, dzięki pomidorom i mące pełnoziarnistej.
Przepis pochodzi z http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2013/05/Pelnoziarniste-muffiny-jak-pizza.html
Nie dość, że robi się je błyskawicznie, to do tego są zdrowe, dzięki pomidorom i mące pełnoziarnistej.
Przepis pochodzi z http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2013/05/Pelnoziarniste-muffiny-jak-pizza.html
Składniki:
- 100 g fety
- 100 g oliwek
- 1-2 łyżki posiekanej bazylii
- 1-2 łyżki oregano
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka soku pomidorowego
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy
- 1 jajko
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niecała łyżeczka soli
Wykonanie:
Oliwki i ser kroimy w mniejszą kostkę. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche (mąka, proszek,sól), natomiast w drugim naczyniu mieszamy składniki
mokre.
Zawartość obu pojemników łączymy, dodajemy ser, oliwki, bazylię i oregano. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy na muffinki.
Zawartość obu pojemników łączymy, dodajemy ser, oliwki, bazylię i oregano. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy na muffinki.

Pieczemy w temperaturze do 180 °C przez 25 - 30 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz