Witam w Nowym Roku 2015 :)
Po ciężkich świątecznych rarytasach czas na zdecydowanie lżejsze dania. Idealne będą zupy, które dodatkowo rozgrzeją organizm podczas obecnej, nie najlepszej, pogody.
Po ciężkich świątecznych rarytasach czas na zdecydowanie lżejsze dania. Idealne będą zupy, które dodatkowo rozgrzeją organizm podczas obecnej, nie najlepszej, pogody.
Dzisiaj postanowiłam zrobić zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której nie jadłam od kilku lat. Przepis jest banalnie prosty i szybki, a pochodzi z samej Kolekcji Dobrej Kuchni. Jedynie odrobinę zmodyfikowałam.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 4 pieczarki
- 1 1/4 bulionu
- tymianek
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- olej
- grzanki (ja zrobiłam je ze skórek chleba tostowego)
- starty żółty ser
Cebulę kroimy w miarę cienkie piórka. W garnku rozgrzewamy olej i dusimy na nim cebulę.
Oczyszczoną marchew kroimy w pół talarki, lub słupki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do cebuli i dalej dusimy przez ok. 10 minut.
Oczyszczoną marchew kroimy w pół talarki, lub słupki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do cebuli i dalej dusimy przez ok. 10 minut.
Zalewamy warzywa bulionem. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Gdy zupa będzie gotowa wlewamy na talerze i posypujemy grzankami i startym serem.
(przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz