Jedna z ulubionych, większości kojarzy się z dzieciństwem. Chociaż muszę się przyznać, że kiedyś za nią nie przepadałam. Na szczęście teraz się to odmieniło. Niby banalna i mało oryginalna, ale jej sekret tkwi właśnie w prostocie. Najlepsza z najlepszych... Pomidorowa z ryżem.
Składniki:
Rosół:
- pietruszka,
- seler,
- duża marchew,
- kawałek pora
- udziec z indyka,
- kilka liści kapusty pekińskiej,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól, pieprz
Wszystko razem gotujemy ponad 2 godziny na małym ogniu. Im dłużej tym lepszy bulion. Spokojnie możemy go przygotować dzień wcześniej, lub nadmiar zamrozić (oczywiście bez warzyw i mięsa).
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżki ulubionego ketczupu
- torebka ryżu
- śmietana
Do rosołu dodajemy koncentrat i ketczup. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości, od czasu do czasu mieszamy.
Doprawiamy śmietaną i gotowe.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz