Hitem tego sezonu jest duża i pomarańczowa dynia. Ja też uległam i kupiłam piękny okaz. Muszę przyznać, że to mój pierwszy raz z tym warzywem. Wcześniej parę razy próbowałam dyni ale tylko marynowaną w occie. Smak jest bardzo delikatny, lekko słodkawy. Prawdziwą magię uwalnia przy dobrym doprawieniu i dodatkach.
Moja walka z pokrojeniem trochę trwała, dlatego warto przygotować sobie dobry i ostry nóż :)
Składniki:
- dynia
- 200ml mleka
- 200ml bulionu warzywnego
- 200ml śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatałowej
- pestki dyni
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania:
Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Kostka nie powinna być za duża. Ja dodałam również pokrojone w kostkę warzywa z bulionu.
Zalewamy bulionem i mlekiem. Gotujemy do miękkości dyni (około 15 minut). Dodajemy czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut.
Miksujemy, dodajemy śmietanę i podgrzewamy ale nie gotujemy. Doprawiamy pieprzem i świeżo startą gałką.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.
Smacznego


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz