Moja następna odsłona ciecierzycy. Tym razem jako alternatywa zwykłej pomidorówki. Do tej zupy idealnie nada się niedzielny rosół :)
Składniki:
- szklanka ciecierzycy (lub gotowej w puszce)*
- puszka pomidorów
- czerwona cebula
- ok.1l bulionu/rosołu
- ocet balsamiczny/ ocet winny czerwony
- bazylia, majeranek, oregano
- szczypta cukru
- olej ryżowy/oliwa z oliwek
*Jeśli używamy suchej ciecierzycy przed użyciem, należy ją moczyć przez ponad 12 godzin. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy przez godzinę. Nie dodajemy w trakcie żadnych przypraw ani soli.
1. Gotujemy prawdziwy bulion, bez użycia kostek rosołowych.
2. Cebulę w miarę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie bądź oleju ryżowym. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy pomidory. Doprawiamy bazylią, oregano oraz odrobiną soli. Dokładnie mieszamy i podsmażamy z 15 minut.
3. Po tym czasie cebulę, pomidory oraz cieciorkę dodajemy do rosołu. Gotujemy z 20 minut.
4. Doprawiamy majerankiem oraz octem winnym lub balsamicznym. Czasami dodaje do smaku odrobinę ketchupu.
Smacznego:)
Za ciekawe propozycje na blogu nominuję Cię do nagrody Libster blog Award, po odbiór zapraszam tutaj: http://poezja-smakow.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńAch te ptysie, kojarzą się tak silnie z dzieciństwem. A tymczasem zapraszamy na przekształcający się w platformę dla blogerów facebook Bakalland. Można wygrać nagrody, podpromować się - wszystko już niedługo na facebook,com/bakallandsa
OdpowiedzUsuń