16 grudnia 2015

Zupa gulaszowa

Za oknem zamiast świątecznej aury, mamy idealnie paskudną jesień. Pada, wieje, jest szaro i zimno. W takie dni człowiek ma ochotę na coś konkretnego i ciepłego, a co jest lepszego niż pyszna i sycąca zupa gulaszowa. Połączenie mięsa, warzyw i przypraw... Pychota.

 
Składniki:
  • ok. 500g mięsa na gulasz
  • 300g pieczarek
  • czerwona papryka
  • duża marchew
  • seler
  • pietruszka
  • duża cebula
  • łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1 łyżka ketchup  
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • ok. 1litra bulionu


  • 1 łyżka masła


Sposób przyrządzania:

Pieczarki, marchew i pietruszkę kroimy w plasterki. Cebulę, seler i paprykę kroimy w kostkę.
Mięso wraz z cebulą podsmażamy na maśle ok. 10minut. Gdy mięso nabierze koloru, dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy jeszcze przez jakieś 10 minut. 

 
Po tym czasie mięso z warzywami przekładamy do garnka i zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem i ketchupem. Doprawiamy do smaku.

I gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ja gotowałam prawie 1,5 godziny.

Zupa na jesień - edycja 2Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz