Jak wykorzystać resztki owoców i czekolady? Można użyć ich do przygotowania pysznego deseru. Ja w lodówce znalazłam czekoladowego mikołaja i trochę zamrożonych jagód, które wykorzystałam przy pieczeniu muffinek. Szybki sposób na osłodzenie sobie pierwszych dni jesieni :)
Składniki:
podstawa do ciasta:
- 300g mąki
- 100g cukru
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1jajko
- 1/4 szklanki oleju
dodatki:
- świeże lub mrożone jagody (pamiętajmy aby z mrożonych odsączyć nadmiar soku)
- posiekana czekolada (u mnie czekoladowy mikołaj :))
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy foremki do babeczek.
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do wysokiej miski. Dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mleko, jajko i olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do foremek. Na wierzchu posypujemy czekoladą.
Pieczemy w temperaturze 160stopni przez 30-40 minut.
Smacznego :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz