Dzisiaj zaprezentuję Wam pyszny i prosty przepis na gulasz wieprzowy. Z racji tego, że mięso musi się trochę pogotować, możemy przygotować je dzień wcześniej. Przygotowane podobnie jak żołądki, więc jest to świetna alternatywa dla nie tych, którzy podroby omijają szerokim łukiem :)
Idealne do wszelkich kasz, ulubionej surówki lub ogórka kiszonego :)
Składniki:
- około 600g mięsa wieprzowego na gulasz
- 4-5 średnich pieczarek
- cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodka papryka
- sól, pieprz
- kromka chleba (do zagęszczenia sosu)
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby mięso zostało przykryte. Dusimy około 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
W międzyczasie kroimy cebulę w średnią kostkę, oraz umyte pieczarki w większą kostkę.
2. Wodę z mięsa wymieniamy na czystą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Po 30 minutach dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy do miękkości mięsa (u mnie najczęściej trwa to jakieś 2 godziny).
3. Pod koniec gotowania możemy dodać kromkę chleba, w celu zagęszczenia sosu. Stary, dobry sposób wszystkich babć :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz